𝘐𝘯𝘷𝘪𝘨𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘷 𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘳𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘵𝘦𝘵 𝘛𝘶𝘳𝘦𝘴 Ä𝘯𝘨 – 𝘮𝘦𝘳 𝘴𝘬𝘺𝘥𝘥𝘢𝘥 𝘮𝘢𝘳𝘬 𝘪 𝘉𝘰𝘳𝘭𝘢̈𝘯𝘨𝘦 𝘬𝘰𝘮𝘮𝘶𝘯!

I lördags, 28 augusti, blev naturbetesmarken i Tuna-Hästberg officiellt naturreservat. Representanter för länsstyrelsen var på plats för ceremonin. Tillsammans med bygdens egen sakkunnige eldsjäl Anders Janols bjöds det på information om naturvård i Dalarna, bildvisning i bystugan och en guidad vandring genom reservatet. Och enbärsdricka så klart!

Svampen på bilden heter Sepiavaxskivling. Dess latinska artnamn är 𝘕𝘦𝘰𝘩𝘺𝘨𝘳𝘰𝘤𝘺𝘣𝘦 𝘰𝘷𝘪𝘯𝘢, och den kan, som artnamnet ovina (från latinets ovis = får) antyder, misstas för en fårlort. Svampen är listad som sårbar (VU) i det svenska systemet för rödlistade arter. Svampen är även rödlistad globalt. Anders Janols berättar att på ängen gjordes det första dalafyndet år 1990, och den har idag hittats på ytterligare 6 platser i Dalarna. Fyndet av svampen på Tures Äng bekräftade naturvärden här skapade av slåtter och bete (sk. kulturbetingad hävd).

Läs mer om Tures Äng, och skötsel av naturreservat, på länsstyrelsens webbplats https://bit.ly/3DwLW95

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.