Framtidens transporter i Borlänge ökar din frihet!

Bilar som drivs med fossila drivmedel kommer helt säkert att fasas ut, men att fortsätta köra bil som nu, men med eldriven bil är inte ett vettigt alternativ, med tanke på de ökande råvarubehoven och miljökonsekvenserna som kommer av batteriproduktion och elproduktion.

Borlängebon gör i snitt 2,3 resor per person och dag. Merparten av dessa är arbetsresor och de flesta är under fem kilometer. Samtidigt står transporter för den absolut största delen av kommunens koldioxidutsläpp.

Bilen framställdes från början som ett frihetsprojekt, men har blivit dess motsats. Numera behöver många bil för att ta sig till arbete, affär, skola, lämna barn till fritidsaktiviteter, åka till återvinningscentral m m. Man har organiserat samhället utifrån att invånarna har bil och spridit ut stan på bekostnad av både biologisk mångfald och klimat.

I framtiden bör vi göra tvärtom och framtiden börjar nu!

I stället för att Borlänge växer får vi se fördelar med att Borlänge krymper och förtätas. Det blir då lättare att ta sig dit man behöver till fots eller med cykel, vilket dessutom har positiva hälsoffekter.

Redan nu kan den som inte provat att cykla låna cykel på fritidsbanken. Det finns dessutom ett stort utbud av både begagnade och nya cyklar att köpa i Borlänge.

Kollektivtrafiken fungerar bra och kan säkert bli ännu bättre om flera använder den.

Visst behövs bil ibland, men en egen bil står parkerad mycket mer än 90 % av tiden. Den tar upp plats, som kan användas bättre och det har gått åt mycket råvaror och energi att framställa den. Det är dessutom dyrt och för många skulle vanlig taxi vara billigare, för de relativt få tillfällen när bil behövs.

Samåkning minskar också behovet av egen bil och det finns flera appar för detta. Anställda på SSAB, Borlänge kommun, Borlänge Energi och Ikea testar nu en sådan i projektet ”Arbetspendling – beteendeförändring med digitalt stöd”. Syftet är att utveckla tjänster för samåkning, framför allt mellan landsbygd och stadskärna och projektet finansieras av Vinnova.

Flera bilproducenter har appar för beställning av bil vid behov. T ex Volkswagen i Tyskland, där det liknar beställning av taxi, men i framtiden kommer det att bli förarlösa bilar. Volvo har också Volvo on Demand.

För den som har körkort och behöver bil av och till: Att vara med i en bilpool innebär att dela bil och fasta kostnader med övriga i bilpoolen. En bilpool sänker dina kostnader för bil, du får alltid tillgång till en ny bil och du kan dessutom hjälpa till att minska klimatpåverkan.

Föreningen Bilpolarna i Borlänge startade redan 1999. På deras webbsida finns mer information om kostnader och hur det fungerar. Bilpolarna i Borlänge

 

Dela

Kommentera

1 thoughts on “Framtidens transporter i Borlänge ökar din frihet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.