Kartläggning av ekosystemtjänster i Borlänge

Naturskyddsföreningen, biblioteket och Studiefrämjandet arrangerade den 14/11 ett föredrag där kommunbiolog Jakob Wallin och landskapsarkitekt Matilda Aspersand berättade om kartläggning av kommunens grönområden och de värden och nyttor som Borlänges naturområden bidrar till. Ekosystemtjänster är ett annat ord för allt det vi människor får från naturen eller ekosystemen och kan delas upp i fyra olika kategorier:

Försörjande tjänster – de levererar produkter som människor får från ekosystemen till exempel mat, syre, trämaterial.

Reglerande tjänster – den nytta som människan drar av ekosystemens egna regleringsprocesser till exempel rening av luft och vatten, bullerdämpning, skydd mot översvämningar och klimatreglering.

Kulturella tjänster – de tjänster som bidrar till vår hälsa och vårt välbefinnande genom till exempel fysiska aktiviteter, sinnliga upplevelser, inspiration och sociala mötesplatser.

Stödjande tjänster – tjänster nödvändiga för att andra ekosystemtjänster ska fungera till exempel biologisk mångfald och jordbildning.

De talade också lite om miljöstrategins mål att hejda klimatförändringarna och bevara och utveckla den biologiska mångfalden.

Man berörde arbetet med en ny grönplan, som ska beskriva hela kommunens naturområden, parker och vattenmiljöer. Målet är att grönplanen ska värdera befintlig grönstrukturs betydelse för människor, djur och växter och identifiera områden och stråk som är viktiga att bevara och utveckla.

Önskade effekter på sikt är att Borlänge kommun har en grönplan som bidrar till att flera hållbarhetsmål uppnås och ekosystemtjänster tillvaratas och utvecklas, fungerar som ett underlag i fysisk planering och ger Borlänge kommun stöd i beslut om avvägningar mellan olika intressen.

Det finns mycket läsvärt på kommunens hemsida, t ex under fliken Natur, t ex Naturvårdsplanen och Planeringsunderlaget.

Eller fliken Miljö och klimat, där ni även kan hitta Grönplanen.

Man kan konstatera att kommunen har ambitiösa mål, men att vi fortfarande har en väldigt lång väg att gå för att återge naturen mera av det utrymme som vi en gång annekterat under devisen Borlänge växer, vilket det inte gör  längre.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.