Studiebesök för vattengruppen

Den 3/10 gjorde 8 deltagare studiebesök vid Johannisholms och Spjutmos kraftverk för att studera de nya fiskvägarna.

Johannisholm vattenkraftverk togs i drift av Fortum 2003 och under 2021 beslutade mark- och miljööverdomstolen att kraftverket skulle förses med en fiskväg för att möjliggöra fiskvandring förbi kraftverket. Fiskvägen ska vara i drift under den tid då fisken vandrar, från tidig vår tills isen lägger sig. Totalt har projektet omfattat att bygga omlöpet, en ny så kallad rörbro och installation av två nya vattenpumpar för att kunna förse Torrfors med en ökad minimitappning under vintern då Venjansjön är avsänkt. Detta är en naturliknande och ganska billig metod lämpad för mindre vattendrag.

Spjutmo vattenkraftverk

Under 2021 påbörjades det omfattande arbetet med att bygga fiskvägar både uppströms och nedströms vid de tre kraftverken i Spjutmo, Blyberg och Väsa. Dessa fiskvägar möjliggör för siljanssöringen och andra fiskarter att passera kraftverken och utgör en del av Fortums åtagande och licenskrav för de tre vattenkraftverken längs Österdalälven. Siljansöringen och andra fiskarter behöver konnektivitet, det vill säga förbindelse i vattensystemet, mellan och förbi tre vattenkraftverk i Österdalälven. Åtkomst till lek- och uppväxtområden uppströms kraftverken är avgörande för siljansöringen, framför allt sidovattendraget Rotälven. Efter att ha tillbringat sin första tid i älven behöver även öringungarna, som kallas smolt, kunna passera kraftverken under sin vandring till Siljan.

Byggnationen av fiskvägarna representerar en viktig milstolpe för att stärka ekosystemfunktionerna i älven. Uppströmslösningen i Spjutmo och Blyberg är konstruerad som ett parkeringshus för att effektivt nyttja den tillgängliga ytan. Den totala längden för uppströmslösningen, kallad slitsrännor, är 1 000 meter för de tre kraftstationerna, vilket gör den till den längsta tekniska fiskvägen i Norden. Även nedströms har man innovativa lösningar. Kostnaden beräknas bli cirka 400 miljoner kronor.

Fiskräknare är installerade för att studera effekten både vid uppströms och nedströms vandring av fisk. Se fiskkamerorna här. Det kommer inte gå att fastställa slutresultatet av fiskvägarna i nedre Österdalälven förrän alla tre fiskvägar är i drift 2025/2026.

Vi är tacksamma för den mycket professionella guidningen vi fick av Marko Blixt från Fortum. Han konstaterade att energiförlusterna av fiskvägarna är så små att det inte går att sätta en procentsiffra på det.

Sveriges energibehov väntas öka drastiskt när samhället ställer om till fossilfritt. Vattenkraften har en central roll i svensk elproduktion ända sedan slutet av 1800-talet och står idag för mer än hälften av elproduktionen. Vattenkraftsel är fossilfri och bidrar även till elsystemets flexibilitet och därmed balans. Det gör vattenkraften till en mycket viktig förmåga för ett pålitligt och balanserat elsystem, tillsammans med sol-, vind- och kärnkraft.

Men att kalla vattenkraftsel ”grön energi” är mycket långt ifrån verkligheten.

Totalt 2 100 vattenkraftverk står för knappt hälften av elproduktionen i Sverige. Många av dem är äldre än 40 år och saknar miljövillkor som beslutats med stöd av miljöbalken.

Vattenkraften påverkar miljö- och ekosystem mycket negativt och är en av de främsta orsakerna till förlust av biologisk mångfald i svenska älvar och åar. Till exempel har den vilda laxen försvunnit från mer än hälften av de älvar där de fanns tidigare. Det går att genomföra olika miljöanpassningar vid vattenkraftverken, exempelvis fiskpassager. Idag finns sådana vid endast ca 10 procent av de svenska vattenkraftverken.  Lutande galler eller bubbelbarriärer kan installeras för att leda fiskarna bort från huvudfåran så att fiskar inte skadas och dödas i vattenkraftverkens turbiner.

Målsättningen med EU:s Vattendirektiv är ett långsiktigt hållbart användande av Europas yt- och grundvattenresurser. 2019 beslutade riksdagen att alla vattenkraftverk ska förses med moderna miljövillkor genom omprövning av tillstånden. Regeringen har i olika omgångar beslutat om paus i omprövningsprocessen. Enligt aktuellt beslut återupptas omprövningen för moderna miljövillkor den 1 juli 2025. Arbetet beräknas pågå i 20 år. Ansökningarna om moderna miljövillkor ska ges in till mark- och miljödomstolarna under dessa 20 år. Domstolarna har till uppgift att pröva dessa ansökningar. I samband med nya villkor kan också effektiviseringar av turbiner göras, så oron för minskad elproduktion är klart överdriven.

Kortfattat vill vi i vattengruppen i Borlänge framförallt arbeta för att rädda den biologisk mångfalden i våra vatten. Allt annat liv är förstås helt beroende av vatten. Vi ska arbeta för att ta bort vandringshinder i de mindre vattendragen, även små kraftverk, som inte bidrar mycket till energiförsörjningen. Även restaurera lekplatser. Vatten finns också i våtmarker, så vi ska koncentrera oss på våtmarker och Noraån, Grängshammarsån och Tunaån. Rimligen börjar vi arbeta med vandringshindren nerifrån och uppströms.

Vi kan också med opinionsbildning öka kraven på att de stora kraftverken i älven ordnar passagemöjligheter för vandrande fisk, så som Fortum gör i Österdalälven.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.