Paneldiskussion med Borlängepolitiker på temat biologisk mångfald och klimat.

Den 31 oktober arrangerade vi tillsammans med Biblioteket och Studiefrämjandet en politikerträff, i första hand avsedd för höstlovslediga ungdomar, som skulle kunna få svar på frågor om biologisk mångfald och klimat på kommunnivå.

Tyvärr uteblev just ungdomarna, men vi hade bjudit in även allmänheten, så det kom något femtontal åhörare i alla fall. Samtliga åtta partier i kommunfullmäktige var representerade, vilket jag är tacksam för. Som moderator hade vi Jens Runnberg från Borlänge Tidning, som skötte detta uppdrag med den äran.

Bakgrunden var bland annat Världsnaturfondens ”Living Planet Report 2024”, där organisationen drar slutsatsen att ”den visar på en skrämmande försämring av naturens tillstånd från 1970 och framåt”, samt det aktuella toppmötet COP 16 i Colombia om biologisk mångfald. Och det faktum att vi inte klarar att hålla temperaturökningen under 2 grader jämfört med förindustriell tid. Politikerna fick också ge sin syn på Borlänges sjunkande invånarantal, en trend som gällt sedan 2019. Är det bra eller dåligt ur en miljövinkel?

Samtliga politiker visar på en god vilja och förstår nog delvis vilka problem vi står inför, medan några är överdrivet optimistiska om tekniska lösningar.

För dem som läser Borlänge Tidning, kan ni läsa referat här.

(Tidigare artiklar om Naturskyddsföreningen i Borlänge kan ni som har abonnemang läsa genom att skriva in Naturskyddsföreningen i sökfältet.)

Jag kan förstå att dessa politiker är begränsade i vad de kan göra i Borlänge kommun och att mycket behöver styras lagvägen från Sveriges Riksdag och inte minst EU, men det hade ju varit bra om politikerna ville hålla med om att även här i kommunen ska 30% av mark och vattenyta skyddas och 30% av degraderad miljö återställas, i enlighet med vad bland annat Sverige lovat vid COP 15 i Montreal.

Vi måste göra stora uppoffringar i den rikaste delen av världen för att minska vårt ekologiska fotavtryck för både den biologiska mångfalden och för klimatet. Det blir definitivt enklare med färre människor än med flera, apropos att folkmängden i Borlänge kommun är på väg nedåt.

Ulf Kristersson hade en debattartikel i Svenska Dagbladet den 30/10: Varför föds det så få barn i Sverige? Låga födelsetal är något vi ser även i Västeuropa, Östeuropa, Kina, Japan, Sydkorea, Sydamerika och Nordamerika och kanske är början på något som kommer att bromsa överbefolkningen och kan få världens befolkning att vända neråt redan före 2084, då jorden annars har 2 miljarder flera människor än idag.

Ulf Kristersson inser i varje fall att man måste planera för att samhället ska klara detta. Han skriver bl a ”Kortsiktigt kan de minskade behoven inom barnomsorgen till exempel underlätta bemanningen inom äldreomsorgen. Men den viktigaste åtgärden kommer vara att stärka arbetslinjen och bättre använda de stora mänskliga resurser som redan finns i vårt land. Med en arbetslöshet på 8,5 procent och många som lämnar arbetslivet långt före pensionsåldern, finns här stora möjligheter. Incitamenten behöver öka för att arbeta lite högre upp i åldrarna och kanske borde också fler komma in tidigare på arbetsmarknaden.”

Jag vill också rekommendera en artikel av Anita Goldman i DN Kultur! Vår tids viktigaste kulturfråga avgörs nu-ingen bryr sig. Anita Goldman skriver om det sjätte massutdöendet och hur det hänger ihop med kulturell enfald och strömlinjeformning.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.