Debattinlägg: konflikten med varg löses inte med gevär

Naturskyddsföreningen Borlänge och Dalarna gör gemensam sak med Djurskyddet Sverige, tillsammans med Djurskyddet Dalarna, mot den problematiska licensjakten på varg som nu pågår. Debattartikeln är publicerad i Dala-Demokraten, och finns återgiven nedan. https://www.dalademokraten.se/…/ett-svek-mot-vargen…

𝙆𝙤𝙣𝙛𝙡𝙞𝙠𝙩𝙚𝙣 𝙤𝙢 𝙫𝙖𝙧𝙜𝙚𝙣 𝙡ö𝙨𝙚𝙨 𝙞𝙣𝙩𝙚 𝙢𝙚𝙙 𝙜𝙚𝙫ä𝙧

Den 2 januari börjar vinterns licensjakt på varg. I september beslutade länsstyrelserna att 75 individer ska skjutas i landet, mer än en fördubbling jämfört med i fjol. I Dalarnas län är det 14 vargar som får skjutas i två revir, Almhöjdenreviret och Tinäsreviret.

Jakten kommer att genomföras trots att vargen är skyddad enligt art- och habitatdirektivet. Populationen är liten, sårbar och inavlad och jakten kommer att utsätta stammen för mer förlust av genetiskt material och djurens sociala strukturer kommer att splittras, med stress och trauma som följd. Ändå hörs röster från jägarlobbyn om att tilldelningen är för liten.

Utifrån vargens hotade situation får jakt endast bedrivas om det inte finns någon annan lösning och om den inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Nu menar alltså myndigheterna att det inte finns någon annan lösning. Vi anser detta både vara felaktigt och inte bara ett svek mot vargstammen utan även de tamdjur som faller offer för vargen.

Den som sett en hage full av döda och svårt skadade får efter att vargangrepp vet hur fruktansvärt grym kombinationen av ett vilt rovdjur och instängslade lantbruksdjur är. Och för den som förlorar sin jakthund till vargen finns ingen tröst som hjälper. Att i detta läge ropa på skyddsjakt kommer varken få fåren eller jakthunden tillbaka. I bästa fall kan det rädda andra får och hundar, men detta är långt ifrån säkert då en förändring av strukturen hos en vargflock kan innebära en än större risk för tamdjur.

För att på allvar skydda båda vilda och tama djur måste vi börja fokusera på förebyggande arbete. Debatten och framför allt politikernas och myndigheternas beslut måste baseras på fakta och inte på bilden av vargen som orsaken till landsbygdens alla problem, en ondskefull varelse som ska elimineras.

 Men vad finns det då för förebyggande åtgärder? Jo, beroende på typ av mark kan djurhållare söka bidrag för rovdjursstängsel hos Länsstyrelsen eller Jordbruksverket. Men för att ge djurhållare en rimlig möjlighet att skydda sina djur krävs mer bidrag och även bidrag för underhåll av befintliga stängsel. Enligt Viltskadecenter, SLU fungerar ett femtrådigt stängsel bra mot attacker. Men det krävs underhåll. Vissa länsstyrelser erbjuder kostnadsfri röjning, vilket borde vara något för flera myndigheter att ta efter. Endast 5 % av vargangrepp på får har skett innanför rovdjursavvisande stängsel och där angrepp har skett har stängslen varit av bristande kvalitet.

Vad gäller löshundsjakt så innebär det alltid en risk för hunden. Den största risken är trafiken då en drivande hund riskerar att följa vilt över trafikerade vägar. Enligt försäkringsstatistik blir fler hundar dödade eller skadade av vildsvin eller av misstag skjutna av jägare, än skadade eller dödade av varg. SLU viltskadecenter har intervjuat ägare till vargrivna hundar och konstaterat att i hälften av fallen har hunden sökt upp vargen. Det har även gjorts försök att undersöka om vargar aktivt söker upp hundskall. Det visade sig att skall i de flesta fall hade motsatt effekt och att vargarna sökte sig bort från skallande hundar. Det finns i nuläget inget som visar att vargar söker upp hundar som skäller.

Det finns metoder för att göra en hund ointresserad av vargar. Eftersom hälften av de vargangripna hundarna själv sökt upp varg kan detta vara ett effektivt sätt att förhindra angrepp. Att träna en hund att bli ren från andra djur än det den ska jaga bör ligga i varje jägares intresse, även om det kan vara svårare med vissa raser än med andra och det krävs både tid och tålamod. Men grundlydnad och jaktträning är grunden för en god jaktkamratskap med hunden.

Naturens egna ekosystem är fantastiskt. Att utrota en art löser inte problem utan skapar bara nya. Vi behöver hitta lösningar som tar hänsyn till naturen och där vilda och tama djur kan samexistera. Konflikten kring vargen måste lösas med hjälp av forskning och dialog, inte med gevär.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.