Biologiska mångfaldens dag

Klimathotet är brådskande att göra något åt, men det går givetvis att med tillräckliga satsningar klara 1,5 gradersmålet!

Hoten mot biologisk mångfald är på sätt och vis ett större problem, som bara delvis hänger ihop med klimatet. Det är en följd av vår överexploatering av natur i alla former. Och inte blir det bättre av ökande befolkning på jorden.

På global nivå måste jordens rika (i många länder, idag) radikalt minska sitt ekologiska fotavtryck, samtidigt som de fattiga (många länder, likaså) ska kunna höja sin levnadsstandard, med krav på mera rent vatten, mera mat och mera energi.

Under tiden väntas en folkökning, enligt FN från dagens 7,8 till 9,7 miljarder 2050, och 10,9 miljarder 2100. Det är oerhört svårt att få detta att gå ihop med krav som ställs i alla länder, och med stark folkökning i de flesta länder, ofta fattiga sådana.

På Borlänge kommuns hemsida står ”Borlänge växer”, och det är ju just problemet, den eviga tillväxten. Både Borlänge, Sverige och världen skulle må bättre om befolkningsökningen upphör och till och med börjar minska. Det är en myt att välståndet bara kan upprätthållas med ökande befolkning!

Till att börja med kunde vi i Sverige och andra välbärgade länder sluta uppmana till att skaffa flera barn. Avskaffa flerbarnstilläggen, dvs avskaffa en av statens pekpinnar! Öka biståndet till fattiga länder med hög befolkningsökning. 300 miljoner kvinnor saknar tillgång till preventivmedel, men önskar det. Med utbildning, bättre hälsovård och tillgång till preventivmedel skulle dessa länder klara övergången till högre ekonomisk standard snabbare. Och möjligheterna att bibehålla biologisk mångfald skulle öka dramatiskt!

Läs mera på Population Matters Swedens hemsida. https://natverketpopulation.com/

Börje Eriksson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.