Projektet om invasiva växter avslutas för i år

Vi har nu haft fem träffar sedan  den 17 juni med utbildning och praktiskt arbete angående invasiva växter ute i Berg. Innan dess gjordes en grov inventering av förekomst av jättebalsamin och kanadensiskt gullris.

Sammanlagt har 35 personer deltagit, vilket är färre än tänkt, men förhoppningsvis sprider dessa kunskaperna vidare. Ungefär 1 ton av jättebalsamin har transporterats till Fågelmyra för förbränning. Det känns tillfredsställande och förhoppningsvis har deltagarna också haft roligt. Några nya medlemmar har vi också fått efter att de deltagit i projektet.

P g a den rika förekomsten av jättebalsamin blev det ingen tid över för kanadensiskt gullris i år.

Vi hade ytterligare ett datum bestämt i augusti, men eftersom jättebalsaminen blommar för fullt och kommer att påbörja frösättning före den 12 augusti, så avslutar vi för att inte riskera att sprida fröna och förvärra problemet.

Vi kommer att redovisa för årets projekt och ansöka om medel från Alvins fond för fortsättning under nästkommande år.

Dessa invasiva växter är så vanligt förekommande att manuell bekämpning är möjlig endast inom ett mycket begränsat område. Eftersom fastighetsägarna är skyldig att bekämpa jättebalsamin, kanske vi kan föreslå att dessa kontaktar fårägare i trakten för att låta fåren delta i arbetet, eftersom de äter både jättebalsamin och kanadensiskt gullris.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.