Köp inte planteringsjord baserad på torv!

Nu när folk snart börjar plantera för fullt i trädgårdarna är det värt att påpeka att den mesta planteringsjord, som säljs på trädgårdsbutiker och lite varstans, nästan alltid är baserad på torv. Det är problematiskt för miljön. Torv är mossa som lagrats under långa tider, ibland hundratals år, och ur koldioxidsynpunkt lika illa som fossil olja, gas eller kol. Globalt binder torvmossarna dubbelt så mycket kol som skogarna. Vi behöver återställa myrarna, inte fortsätta bryta torv!

Läs om samma problem i Storbritannien: Sales of peat compost to gardeners to be banned from 2024 | Climate change | The Guardian

Läs också: Torvfri planteringsjord blir allt vanligare.

Torvbaserad jord är också dålig på att bibehålla både näring och fukt.

Så vad gör man då?

  1. Kompostera själv trädgårdsavfall! En bra kompost bidrar också till den biologiska mångfalden i din trädgård.
  2. Kompostera dessutom ditt köksavfall, Bokashi och/eller varmkompost. För hemkompost måste du anmäla till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Se info här!
  3. Det finns numera torvfri planteringsjord att köpa, från allt flera producenter som Weibulls, Wexthuset, Blomsterlandet, Plantagen och GroGreen, men även kedjor som Byggmax, Clas Ohlson och Bauhaus.
  4. Ställ krav på din affär att tillhandahålla torvfri jord!
  5. Läs mera här: Odla med torv-så påverkar det klimatet

Var uppmärksam på att det finns Krav-märkt jord som innehåller torv – bättre för den biologiska mångfalden, men absolut inte bra för klimatet!

 

Dela

Kommentera

1 thoughts on “Köp inte planteringsjord baserad på torv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.