Elbilen och jakten på metallerna

Föreläsning med Arne Müller som granskat elbilens miljökonsekvenser. Han presenterar nya fakta om dagens gröna tekniker som kräver utvinning av metaller i stor skala, och resonerar kring vägar mot ett fossilfritt samhälle.

När: onsdag den 18/9 kl 18.30

Var: CTH Hattmuseum, Vattugatan 3, Borlänge

Arne Müller har granskat elbilens miljökonsekvenser. Han presenterar nya fakta om dagens gröna teknik; elbilar, solceller och vindkraft som alla kräver utvinning av  metaller i en ny skala. Han resonerar kring möjliga vägar i framtiden vid omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Arne är en av de personer som har mest kunskap om den ekonomisk-politiska problematiken kring metallutvinning i Sverige. Arne knyter föreläsningen till frågor som har lokal betydelse.

Föreläsningen tar ungefär 45 minuter. Sedan finns plats för alla de frågor som brukar komma i samband med föreläsningen.

Föreläsningen inleds med att Anders Gottberg från Naturskyddsföreningen i Falun ger en kort översikt över Naturskyddsförengens mineralpolicy och det verktyg som föreningen tagit fram för att arbeta med lokala gruvetableringsplaner.

Arne Müller är undersökande journalist och författare. Han har i tidigare reportageböcker granskat gruvboomen, etableringen av vindkraftverk och vad som styr inflyttningen till storstäderna. 2016 vann Arne Müller Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden för sin bok Norrlandsparadoxen. Nyligen släpptes han senaste bok ”Elbilen och jakten på de nya metallerna”. Boken kommer att finnas att köpa på plats.

Fler föreläsningstillfällen med Arne Müller i Dalarna:

tis 17/9 Avesta bibliotek kl 18.30

tis 24/9 Mora Kulturhus & Bibliotek kl 18.30

ons 25/9 Falun stadsbibliotek kl 18

tors 26/9 Rättviks Kulturhus kl 18.30

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.